Bøger

                  Alle bøger 1/2 Pris

HAVEALMANAK ØKOLOGISK HAVE - MÅNED FOR MÅNED

Det kan være svært at huske, hvad man skal i gang med i haven hvornår, og ikke mindst hvad man gjorde sidste år - og hvad det egentlig var, der gik godt og mindre godt årene før … Med HaveAlmanak hjælpes man på vej. Under hver måned er anført, hvilke aktiviteter, der normalt hører måneden til. Der er praktiske tips om mange gøremål, der kan volde besvær eller som man måske ikke helt har fundet den rigtige løsning på. Her er råd om såtider, sådybder, rækkeafstand og planteafstand, samt hvordan og hvornår man optimalt laver stiklinger af sine krydderurter eller blomster. Og tips om hvornår man skal gøde, høste, og opbevare. Her er råd om kompostering, bekæmpelse af skadedyr, fremstilling af gødning. Og oversigter over årstidens grøntsager og frugt, blomstrende træer og blomster. Et par gode opskrifter har også sneget sig ind. Alt er illustreret med smukke tegninger af havens årstider, forskellige grøntsager og blomster. Sidste del af bogen er reserveret til egne notater, tegninger og fotos fra haven, så man kan huske hvilke sorter, man har plantet eller sået, og hvad høstudbyttet blev.

Kr. 169,-

KRYDDERURTER - BOGEN FOR URTEELSKERE

Bogen for urteelskere beskriver over 300 forskellige arter og sorter, herunder også vilde krydderurter, der kan bruges i madlavningen. Stort set alle krydderurte-arter og -sorter er med, sammen med information om den bedste dyrkningsmetode, opbevaring om vinteren, frøtagning og høst. Og her er afsnit om krydderurternes mangfoldighed, deres kulinariske egenskaber og vigtige indholdsstoffer. For mad- og haveentusiaster er der fyldige afsnit om aromaer, brug og dyrkning, og der er afsnit med gode madopskrifter fra kokkene Thomas Hermann, Martin Haugaard Zielke og Jimmy Duevang. Krydderurternes æteriske olier er afgørende for deres aroma. Derfor gøres der specielt meget ud af at beskrive dem. For hvad er det, der får en timian til at dufte så markant, og hvordan bevarer vi bedst disse skønne aromaer i maden? Skal de koge med i retten eller forsvinder smagsoplevelsen ved opvarmning? Krydder urter udgør et sundt, grønt krydderi til vores mad. Urterne har også ofte en fortid som lægeplanter, men hvad er det, de kan bruges til, udover at sætte smag på vores mad og hvorfor? Denne bog giver et overblik over konkrete, veldokumenterede virkninger, samt hvad urterne anbefales til i dag inden for moderne helse.

Kr. 388,-

GIFTIGE PLANTER I NATUREN, I HAVEN, I KØKKENET OG PÅ MARKEN

Mere end 100 nordiske plantearter er giftige. De indeholder stoffer, der kan skade ved hudkontakt eller hvis de spises af mennesker og husdyr. Giftige planter og plantestoffer findes overalt omkring os – og undertiden i den mad, vi spiser. Det er ”in” at spise naturens vilde planter og dermed vigtigt at sikre sig, at det man indsamler,  ikke er giftigt. Heldigvis er dødelige forgiftninger sjældne, men giftige planter er til stor bekymring for mange. Derfor er det vigtigt at kende planterne, så forveksling kan undgås.  Mange planteforgiftninger er heldigvis ”falsk alarm” – men ét fejltrin er ét for meget. I denne grundbog er der i tegning og tekst lagt vægt på identifikation af de giftige planter.  Bogen omtaler også, hvilke giftstoffer planterne indeholder, hvordan stofferne virker og forgiftningens symptomer. Desuden vejledes i, hvornår man skal søge hjælp hos læge eller på  skadestue – samt giver anvisning på eventuel selvbehandling.

Kr. 350,- 

BÆR - VELSMAGENDE VITAMINBOMBER 

 

Frugtforskeren MAREN KORSGAARD fortæller om ca. 20 gamle og helt nye bærtyper, der kan gro i haven, inklusive deres indhold og anvendelse. Illustreret af KIRSTEN TIND. 96 sider, indbundet, format som vore kortmapper. Yderst kvalificeret indhold og med OPSKRIFTER. 

Kr. 95,- / 2 for 150,-

 

ROSER - HÅRDFØRE SKØNHEDER

 

 

Havearkitekt JANE SCHUL skriver rosernes historie og især om de hårdføre rosen-sorter, man vil få mest glæde af at dyrke fremover i det skiftende danske klima. Illustreret med fotos og gamle engelske rose-stik af ALFRED PARSONS.

Kr. 95,- / 2 for 150,-

 

NATURENS SPISELIGE FRUGTER

Naturen vrimler med spiselige frugter – især hen på sommeren og efteråret. Her præsenteres 23 forskellige frugter fra Agern til Tyttebær, der alle kan samles og bruges. Nogle er velkendte, andre er mere ukendte. En enkelt frugt, Bukketorn (Gojibær) har længe været anset for giftig, men er nu frigivet til almindelig madbrug. Det nye nordiske køkken har inspireret til atter at kende naturens planter og bruge dem i maden.  Lige netop frugter er noget, vi alle kan være med til at samle, spise og konservere. Her finder du opskrifter på f.eks. agernsmåkager, enebærsennep, hasselnøddecreme, varm havtornsaft med krydderier, tjørnebærgelé, abildkranse, mirabellechutney, tyttebærboller, slåen-æblegelé, skovjordbærmarengs m.m. Forfatteren Bente Halkjær er hortonom, skribent og en ivrig samler af naturens frugter. Kirsten Tind står for de smukke og præcise tegninger, og Kira Brandt har leveret de skønne madfotos.

Kr. 95,- / 2 for 150,-

MYNTE - ET FRISK PUST AF NIELSEN & NIELSEN

 

 

NIELSEN & NIELSEN, krydderurtegartnerne, der bl.a. leverer til restaurant NOMA, skriver om de utallige myntearter og deres brug i mad og drinks. Forord og opskrift af NIKOLAJ KIRK. Illustreret af KIRSTEN TIND. 96 sider.Yderst kvalificeret indhold og med OPSKRIFTER.

Kr. 95,- / 2 for 150,- 

MIT GRØNNE APOTEK - NATURENS LÆGEURTER

96 sider, indbundet, mange farveill., Den hvide serie, Koustrup & Co. marts 2013. Mange af de planter vi dyrker i haven og indsamler i naturen indeholder stoffer, der kan lindre, forebygge eller måske endda helbrede forskellige lidelser. I denne bog af den kendte urtespecialist Anemette Olesen, beskriver hun hvad de indeholder og hvad de kan bruges til. Illustrationer Kirsten Tind. Følgende urter omtales: Aloe vera, Baldrian, Blåbær, Citronmelisse, Duftpelargonie, Eucalyptus, Ginseng, Grønkål, Gyldenris, Hjulkrone, Humle, Hvidløg, Hvidtjørn, Hør, Ingefær, Jernurt, Kamille, vellugtende, Kommen, Kvan, Lakridsplante, Lavendel, Lægekulsukker, Lægestokrose, Marietidsel, Matrem, Morgenfrue, Natlys, Padderokke, Paprika, Pebermynte, Peberrod, Perikon, Prikbladet Pil, Purpursolhat, Rosenrod, Rosmarin, Røllike, Salvie, Sennep, Tempeltræ – Gingko, Tranebær, Troldnød

Kr. 95,- / 2 for 150,-

SPISELIGE BLOMSTER - ØJENFRYD OG VELSMAG

 

 

Forfatteren ANEMETTE OLESEN, dansk foregangskvinde mht. anvendelse af planter på nye måder, har samlet en buket af viden om velsmagende blomster, man med sindsro kan plukke og sætte tænder i. Illustreret af KIRSTEN TIND. 96 sider, indbundet, format som vore kortmapper. Yderst kvalificeret indhold og med OPSKRIFTER.

Kr. 95,- / 2 for 150,-

KRYDDERSNAPS - VELSMAG PÅ FLASKER 

x

96 sider, gennemillustreret, indbundet. Kryddersnaps er essensen af anvendt botanik; natur- og kulturhistorie tilsat sol og fine naturoplevelser. Tilmed er det let og ret enkelt at opnå gode resultater. Der skal hverken koges, steges eller brases. Man tager blot nogle velegnede plantedele og lader dem trække i alkohol i passende tid, inden man på ny adskiller planter og væske Forbløffende mange arter i natur og have egner sig til virkelig gode kryddersnapse – og der er forskellige muligheder i rødder, blade, stængler, knopper, rakler, blomster, frø og frugter. Samtidig kan man bruge snapsene som et alternativt herbarium, og hver gang man tager sig en dram, huske man, hvor man plukkede den. Peter Friis Møller har livet igennem opbygget et stort ´flaske-herbarium´, og i denne bog giver han sine bedste opskrifter videre. Forfatteren er forstkandidat og naturhistoriker. Han arbejder som deltidsansat på GEUS og som selvstændig konsulent med bl.a. vegetationshistorie, naturlig skovdynamik og naturforvaltning. Skriver hver uge om have og natur i Weekendavisen og er forfatter og medforfatter til, bl.a. Danmarks insekter, Danmarks træer og buske, Danmarks Skove og Skovene (Naturen i Danmark). Susanne Weitemeyer har malet de smukke illustrationer.

Kr. 95,- / 2 for 150,-

SPISELIGE SVAMPE

Kun et lille antal af alle de svampe, man finder i naturen, er værd at spise, men det er vigtigt at lære dem at kende. I denne lille bog bringes vellignende tegninger af de bedste og vigtigste spisesvampe samt deres evt. giftige dobbeltgængere. Her er også gode opskrifter på en række delikate svamperetter. Peter Nielsen har skrevet denne bo. Han er tegner, forfatter og inkarneret svampejæger.

Kr. 95,- / 2 for 150,-

ÆBLER - SORTER DER SMAGER

Der er mange æblesorter at vælge imellem. Nogle sorter passer netop til din have og din smag, men hvilke? Forfatteren Maren Korsgaard, ekspert i frugt og bær, har i sit arbejde på Pometet smagt på og vurderet robustheden på mere end 300 æblesorter og udvalgt de bedste. Læs om: 24 velsmagende og robuste æblesorter. Hjemmedyrkede æbler fra august til maj. Lækre opskrifter på æbletærter, æblechutney, æble-græskarsuppe, æblelakrids og meget mere. Kirsten Tind har malet de smukke og vellignende æbleportrætter.

Kr. 95,- / 2 for 150,-